Slijmbeursontsteking
heup?

  • Heb je pijn bij het liggen op de heup?
  • Doet het pijn bij het opstaan uit een diepe stoel?
  • Straalt de pijn naar de buitenkant van uw bovenbeen

Mogelijk heb je een slijmbeursontsteking van de heup. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van zo’n slijmbeursontsteking.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een zakje vocht, vaak gelegen tussen de pezen en het bot. Het zorgt ervoor dat de pees niet direct tegen de mogelijk scherpe botranden aankomt. Op haar beurt kan de slijmbeurs ook zelf geïrriteerd raken.

De latijnse benaming voor een slijmbeursontsteking is bursa subtrochanterica. Zoals de meeste anatomische benamingen is dit een verwijzing naar de ligging van de slijmbeurs. De slijmbeurs ligt onder, of eigenlijk achter de trochanter, het botuitsteeksel aan de zijkant van de heup.

Als de slijmbeurs geprikkeld raakt, ontwikkel je een slijmbeursontsteking. Dit wordt ook wel een bursitis genoemd. Je voelt dit aan de zijkant van de heup. Vaak wordt pijn aan de zijkant van de heup verwart met heupslijtage. Bij het FysioHuis zullen we onderscheid hiertussen proberen aan te tonen.

Oorzaken
slijmbeursontsteking heup

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van pijn aan de zijkant van de heup. Als het een slijmbeursontsteking betreft, is de oorzaak vaak gelegen in overbelasting van de pees van de bilspier.

Een overbelasting van de pees van de bilspier zorgt voor een drukpijnlijke plek aan de zijkant van de heup. Je ontwikkelt een peesontsteking. Net zoals bij andere peesontstekingen in het lichaam, kan de nabij gelegen slijmbeurs zich nu vullen met vocht.
Met andere woorden; een slijmbeursontsteking is vaak onderdeel van een peesontsteking.

  • Acute slijmbeursontsteking
    De slijmbeurs is nu geprikkeld door bijv. overbelasting, infectie of een val. De pijn komt plotseling opzetten, niet altijd duidelijk verklaart door een oorzaak. Soms speelt kalk in de pees een rol in het ontstaan van een slijmbeursontsteking
  • Chronische slijmbeursontsteking
    Scheurtjes in de pees kunnen pijn geven bij de aanhechting van de pees van de bilspier. Deze scheurtjes kunnen ontstaan door overbelasting, ouderdom of een bekkenscheefstand. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, door de vorm van het bekken bij de vrouw. De slijmbeurs raakt nu ook geïrriteerd.

Andere oorzaken voor pijn aan de zijkant van de heup is een ‘hardlopers’ heup’ (overbelasting van de peesplaat – tractus iliotibialis), pijn uit de heup door bijvoorbeeld slijtage of uitstraling van de lage rug.

Uitstralende pijn op de zijkant van de heup, afkomstig uit de lage rug kan voorkomen bij ‘gewone’ rugpijn, ook wel aspecifieke rugpijn genoemd, of bij verschillende wervelaandoeningen zoals een hernia of wervelinzakkingen bij ouderdom.

Pijn aan de zijkant van de heup na een val kan ook verklaard worden door een bloeduitstorting, een morel-lavallee genaamd.

Klachten en symptomen
slijmbeursontsteking

Op de heup liggen doet vaak pijn. Ook aanraken van deze plek of kracht zetten met de heup doet de pijn toenemen. Verder is bewegen met de heup pijnlijk zoals bij opstaan uit een (diepe) stoel.

Heb je pijn aan de zijkant van de heup bij:

  • Liggen of slapen op de heup
  • Opstaan uit een diepe stoel
  • Drukken of duwen op de uitstekende botrand (trochanter) van de heup
  • Wandelen?

Neem dan contact op met het FysioHuis

Diagnose en onderzoek
slijmbeursontsteking

Bij het FysioHuis maken we gebruik van een vraaggesprek (anamnese), lichamelijk onderzoek en zonodig echografie om tot een conclusie |diagnose te komen.

Pijnlijke plek
Kenmerkend voor een slijmbeursontsteking van de heup is de pijnlijke plek aan de zijkant van het been.

Wervelkolom
Bij het lichamelijke onderzoek kijken we naar de beweeglijkheid van de heup en testen de pezen en spieren van de heup. Zonodig kijken we ook naar de rug als daar aanleiding voor is.
Bij onvoldoende duidelijkheid kunnen we met echografie naar de pezen en slijmbeurs van de heup kijken.

Scheurtje bilspier
Als we een scheurtje in de bilspier vermoeden, beoordelen we dit het liefste met echografie. Let op: dit soort scheurtjes worden zelden beoordeeld door de chirurg om te opereren. Het geeft wel een goed beeld over de mogelijkheden van de spier om te oefenen. Soms wil de huisarts ook weten hoe het met de pezen is gesteld. We stellen altijd een rapport op aan de huisarts met onze bevindingen.

Echografie slijmbeursontsteking

Bij echografie van de heup kunnen we het kapsel van de heup (de diepste laag van het gewricht) bekijken. Verder beoordelen we de spieren en zenuwen van het heupgewricht. Aan de zijkant van de heup zijn ook de verschillende pezen van de bilspieren goed zichtbaar.

We kunnen hierin verschillende aandoeningen onderscheiden

  • Kalk in de pees | tendinitis calcarea
  • Slijmbeursontsteking
  • Scheurtjes in de pees van de bilspier
  • Vocht in het heupgewricht
  • Bloeduitstorting heup | morel lavallee
  • Peesplaatontsteking heup (tractus iliotibialis)
  • Zenuwbeknellingen | meralgia paraesthetica

Er zijn nog veel meer aandoeningen van de heup te onderzoeken met echografie, alleen die geven vaak pijn op een andere plek. Bovenstaande opsomming kan een reden zijn voor pijn aan de zijkant van heup.

Behandeling slijmbeursontsteking

 Na het vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en evt. echografie leggen we uit waarom je klachten hebt. Het is belangrijk om te snappen hoe de klachten worden veroorzaakt. Hierdoor zal je beter begrijpen hoe je de klachten kan doen verminderen.

Fysiotherapie

Met fysiotherapie wordt geleerd welke oefeningen je moet doen om de pezen van de bilspieren te versterken. Ook rektechnieken en advies en uitleg horen tot de behandeling van een slijmbeursontsteking bij het FysioHuis.

Beenlengteverschil

Bij een beenlengteverschil controleren we het verschil tussen links en rechts. Bij een verschil van meer dan 1 cm kan je overwegen een zooltje te vragen bij een podotherapeut.

Injectie

Uit onderzoek blijkt dat een combinatie van oefentherapie en injectie de beste resultaten oplevert. Toch zijn er wel wat vraagtekens te plaatsen bij een injectie.

Artrose en slijmbeursontsteking

Bij het FysioHuis kunnen wij u goed informeren over hoe u het beste met artrose kunt omgaan. Denk bijvoorbeeld aan advies over houding, beweging en sport in het dagelijkse leven.

Bij onderzoek van de heup is het normaal op latere leeftijd verschillende afwijkingen tegen te komen.

We kunnen goed het onderscheid maken of de klachten voort komen uit artrose (slijtage) van het heupgewricht, of door een slijmbeursontsteking.Een combinatie van klachten  is natuurlijk heel goed mogelijk.

Verder richt het FysioHuis zich op:

  • Beweeglijkheid van het heupgewricht.
  • Aansterken van de spieren rondom de heup
  • Oefentherapie voor stabilisatie en coördinatie van de heup

In de ruime oefenzaal met uitgebreide apparatuur kunt u de kracht verbeteren van de spieren van uw bovenbeen- en bilspieren.

Het beweeglijker maken van de heup gebeurt met zogenaamde mobilisaties. De heup wordt zo soepel gehouden. De pijn kan hierdoor afnemen.

Ook kunt u terecht wanneer u zich wilt voorbereiden op een operatie. Hoe sterker u de operatie in gaat, hoe beter u eruit komt.

Dit heet ook wel het ‘Better in, Better out principe’.

Injectie slijmbeurs heup

Eem slijmbeursontsteking in de heup kan lang duren. Het kan zijn dat de huisarts in overleg met u besluit te injecteren op de pijnlijke plek.

Met name als de pijn ’s nachts aanhoudt of de pijn niet goed te verdragen is, kan injecteren een goede keuze zijn.

Er zijn ook nadelen aan een injectie. Doorgaans zal de huisarts dit met u bespreken. Zo kan langdurig gebruik van corticosteroïden het bindweefsel en het kraakbeen belasten van de heup.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633