Knie meniscus

  • Lijkt de knie gezwollen en pijnlijk?
  • Is op je hurken zitten niet meer mogelijk?
  • Zit je knie weleens op ‘slot’?

Mogelijk heb je last van meniscusklachten. Dit komt vaak voor bij sporters. Ook kan het ontstaan door ouderdom. Er komen dan zogenaamde ‘ouderdomsscheurtjes’ in de meniscus.

Bij het FysioHuis beoordelen we je knie met een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en echografie.

De meniscus kan je meestal niet goed genoeg beoordelen met echografie. Wel kunnen we  indirecte tekenen zien die kunnen duiden op betrokkenheid van je meniscus. Ook bekijken we je knieholte op het ontstaan van een bakerse cyste -een zwelling in je knieholte die ontstaat op basis van problemen aan de meniscus of artrose.

Wat is een meniscus?

Een meniscus is een stug kraakbenig schijfje tussen het onderbeen en bovenbeen. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant van je knie heb je een meniscus, dus in totaal heb je er vier!

Dit schijfje, ook wel beschreven als halve maanvormig, begeleidt de beweging van je knie tijdens buigen en strekken van je knie. Hiermee verzorgt de meniscus de stabiliteit van de knie en verdeelt je gewicht zich gelijkmatig over het kraakbeen van je boven- en onderbeen.

Aan de binnenzijde van de knie wordt vaker een meniscusscheurtje gevonden dan aan de buitenzijde. Sommige sporten kunnen makkelijker voor zo’n scheurtje zorgen, zoals voetbal.

Oorzaak meniscusklachten

Er zijn verschillende redenen waarom de meniscus voor klachten kan zorgen:

  • Ouderdomsscheurtjes, normaal proces na het vijftigste levensjaar
  • Sport: bij het sporten kan door inspanning een toegenomen kracht op de meniscus komen.
  • Trauma: bij een ongeval in het dagelijkse leven of tijdens sport kan de meniscus scheuren.

Bij het ouder worden kunnen er scheurtjes ontstaan in de meniscus. Het weefsel van de meniscus wordt minder elastisch en kan de schokken en bewegingen minder goed opvangen. Dit is een normaal proces. Soms kunnen deze scheurtjes toch voor klachten zorgen.

Meniscusletsel door sport kan in combinatie met een voorste kruisband scheur en binnenbandletsel van de knie voorkomen.

Goed onderzoek van plotseling ontstaan knieletsel is dus belangrijk!

Bij het FysioHuis zijn wij hier heel bekwaam in zodat je snel duidelijkheid hebt over hoe nu verder.

Klachten en symptomen meniscus

Meniscusklachten worden vaak aangegeven aan de binnenzijde van de knie.

De volgende klachten kan je ervaren:

  • Pijn aan de binnenkant van je knie
  • Zwelling van de knie
  • Wankel gevoel in je knie
  • Slotklachten; je knie zit vast en komt dan weer los na bewegen.
  • Hurken is onmogelijk en/of pijnlijk

Veel ouderdomsscheurtjes verlopen zonder klachten. Deze kunnen natuurlijk wel opspelen als je plotseling van gedrag verandert, zoals een veel langere wandeling dan gewoonlijk of een hele dag op je hurken werken in de tuin.

Je hoeft niet al deze klachten te vertonen om een meniscusprobleem te hebben. De knie is complex en de meniscus is soms onderdeel van meer problemen aan de knie.

meniscuscyste bij knieslijtage

Diagnose en onderzoek meniscus

De juiste vragen, lichamelijk onderzoek en soms echografie kunnen heel veel duidelijkheid geven bij knieklachten. Vaak kunnen we op deze manier je vertellen wat je moet doen om van de klachten af te komen.

Moeilijk genoeg lijken de klachten van meniscusschade op kraakbeenproblemen. Als er onvoldoende hierover duidelijkheid bestaat, gaan we in overleg met de huisarts.

Maar let op: boven de vijftig valt de diagnose ‘slijtage van het kraakbeen (artrose) en meniscusproblemen altijd samen. Anders gezegd, er wordt geen onderscheid meer gemaakt. Je ziet dus bij kniepijn vanaf deze leeftijd veranderingen aan zowel het gewricht als de meniscus.

Als we na een ongeval een voorste kruisband probleem erbij vermoeden, wordt er vaak overlegd met de huisarts en de orthopeed. Het gebruik van een brace en krukken kan dan natuurlijk de knie ondersteunen.

Veel klachten aan de meniscus gaan weer over met de juiste maatregelen. MRI-onderzoek of beoordeling van de orthopeed gebeurt met name als er sprake is van een vermoeden van gecombineerd bandletsel met een meniscusscheur. Dit is dus met name relevant voor meniscusletsel door trauma of sport.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633