Hernia lage rug?

  • Heb je rug- en beenpijn?
  • Is zitten pijnlijk in je been?
  • Heb je tintelingen of een doof gevoel in je been?

Mogelijk heb je een hernia in je lage rug. Het zorgt voor uitstraling in je been. Dit is meestal erg pijnlijk. We helpen je graag voor onderzoek en behandeling.

Wat is een Hernia?

Pijn in de rug komt veel voor. Meestal betreft het pijn aan de gewrichtjes, spieren, aanhechtingen of banden van de wervelkolom.

Bij een hernia is er iets anders aan de hand. Tussen iedere wervel zit namelijk ook een tussenwervelschijf, een soort vezelig kussentje om schokken op te vangen tussen de wervels.

Als de kern van zo’n tussenwervelschijf naar achteren uitstulpt, kan hij tegen een zenuw aan drukken. De latijnse naam hiervoor is hernia nucleus pulposus.

Het begin van zo’n zenuw heet de zenuwwortel. Druk hierop als gevolg van de uitstulping geeft een ontsteking van de zenuw. Dit zorgt voor schietende pijn in het been en soms veranderingen van gevoelens in het onderbeen.

Oorzaken Hernia

Net zoals de meeste andere klachten in je lijf zijn er meerdere factoren voor nodig om een klacht te ontwikkelen. Eentje ervan is een verandering in de anatomie. Maar ook gedrag of andere persoonlijke situaties bepalen of je klachten krijgt.

Kies je ouders zorgvuldig
Vaak is een hernia het gevolg van een aangeboren zwakke plek in de tussenwervelschijf. Zo komt het in de ene familie meer voor dan in de andere.

Overbelasting
Slechts een heel klein deel van de mensen met plotselinge rugpijn heeft een hernia. In de ontstaansgeschiedenis wordt wel vaak een korte toename van belasting aangegeven zoals overmatig tillen of bukken. Soms wordt dit voorafgegaan  door juist een periode van te weinig doen. Met name lang zitten zoals bij autorijden, is belastend voor de rug.

Stress en roken?
Zoals gezegd, er zijn meerdere redenen (factoren) die er voor zorgen dat je een hernia krijgt. Het helpt in ieder geval niet om te roken. Vermoedelijk heeft dit te maken met vermindering van de kleine bloedvaatjes rondom de tussenwervelschijf. Stress heeft sowieso een negatieve impact op tal van klachten.

Klachten en symptomen
hernia

Kenmerkend voor een hernia is dat de beenpijn erger is dan de rugpijn. Vaak is lopen, zitten en bukken erg pijnlijk. Door de druk op de zenuwwortel krijg je vaak tintelingen in het onderbeen of voet/tenen.
Hieronder een onvolledige opsomming van de meest gehoorde klachten:

  • Beenpijn erger dan de rugpijn
  • Vaak tintelingen of doofheid in het onderbeen/voet
  • schietende pijn in het been
  • toename van de pijn bij hoesten, niezen en/of persen.
  • Soms is er sprake van krachtsverlies in het been.
  • Bukken geeft toename van de pijn.
  • Zitten of autorijden is soms onmogelijk.

Bedenk dat een enkel symptoom niet voldoende is om de diagnose hernia te stellen. De combinatie onderzoek en vraaggesprek levert de meeste informatie op.

Als u meer wilt weten over de klacht:
Neem dan contact op met het FysioHuis

Diagnose en onderzoek
hernia

Anamnese
Bij het FysioHuis maken we gebruik van een vraaggesprek (anamnese) en het lichamelijk onderzoek om tot een conclusie |diagnose te komen.

Laseque/SLR
De therapeut zal in het onderzoek proberen de zenuw te prikkelen, om zo te weten te komen of de klachten passen bij een hernia. Eén manier daarvoor is om in ruglig het been op te tillen van de patiënt. Er kan nu een schietende pijn in het been ontstaan. Dit heet het teken van Laseque.

Reflexen
Bij prikkeling van de zenuwwortel geeft dit klachten die horen bij een zenuw. Je kunt gevoelsuitval krijgen of tintelingen. Ook kunnen de reflexen veranderd zijn, zoals de kniepees-reflex.

Aanvullend onderzoek
Vaak is aanvullend onderzoek niet nodig. De beste manier om de beknelde zenuw te zien is met een MRI. Echter, het is kostbaar met vaak met een lange wachttijd. Aangezien de meeste hernia’s vanzelf over gaan, wordt aanvullend onderzoek alleen aangevraagd als de klachten aanhoudend zijn en niet verminderen na acht weken. Zie ook alarmsignalen.

Alarmsignalen hernia

Zoals gezegd geeft een hernia prikkeling van de zenuw. Dit gaat gepaard met gevoelsstoornissen van de zenuw en soms erger dan dat:

Waar moet je op letten bij een hernia?

  • Als je krachtsverlies krijgt zoals een klapvoet neem je contact op met je huisarts.
    Mogelijk moet er nu snel gekeken worden of de druk van de zenuw moet worden afgenomen. Immers, blijvende druk kan in zo’n geval ook langdurig krachtsverlies geven.
  • Als je de urine of ontlasting niet kan ophouden, neem dan snel contact op met de huisarts.

Mogelijk heb je nu last van een cauda-syndroom. Alle zenuwen onder de hernia worden nu afgekneld. Neem contact op met de huisarts als de klachten snel erger worden. Je wordt in zo’n geval doorgestuurd naar een neuroloog, de arts die gespecialiseerd is in zenuwen

Pijnmedicatie hernia

Voor medicijnen verwijzen wij altijd door naar de huisarts.

Voor ontstekingen van een zenuwwortel zoals het geval is bij een hernia, wordt vaak, naast paracetamol, ook NSAID’s voor geschreven. Dit zijn medicijnen zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen.

Bedenk dat deze groep medicijnen ook bijwerkingen kunnen geven zoals een maagzweer. Overleg dus altijd met de huisarts en gebruik de medicijnen kortdurend.

Soms wordt gekozen voor morfineachtige pijnstillers zoals Tramadol. Deze kunnen ook met de groep NSAID’s worden gebruikt.

Behandeling hernia | HNP

Bij het FysioHuis kunnen wij u goed adviseren hoe u het beste met een hernia om kunt omgaan. Denk bijvoorbeeld aan advies over houding, beweging en sport in het dagelijkse leven.

Als de pijn teveel op de voorgrond staat, raden we je aan eerst contact op te nemen met de huisarts voor medicatie.

Als de pijn het toelaat richt het FysioHuis zich op:

  • aanleren van stabiliserende oefeningen
  • soms zenuwgeleidingstechnieken om de zenuw weer goed te laten bewegen.
  • aanleren McKenzie-technieken.
  • Conditie-training

Bij het FysioHuis staan wij voor een actieve benadering van rugklachten. Massage helpt niet alleen slecht bij een hernia, waarschijnlijk sta je met meer pijn op dan toen je binnenkwam.

McKenzie

De methode McKenzie richt zich op het terugdringen van de tussenwervelschijf, die ontstaan is door herhaaldelijke buigbelasting. Stapsgewijs wordt met strekken geprobeerd de druk van de zenuw weer te verminderen.

Het is een beproefde methode die een fysiotherapeut eenvoudig met je door kan nemen.

Hernia en liggen

Vroeger kreeg je bij klachten als gevolg van een hernia zes weken bedrust. Het is gebleken dat je daar meer kwaad dan goed mee doet. Daarna werd het een periode afgezworen. Tegenwoordig wordt gedacht dat een combinatie van rust en oefenen het beste werkt. Met oefenen wordt niet zozeer altijd een specifieke oefening bedoeld, soms gewoon rust en wandelen.

Hernia en zitten

Wandelen en rust dus. Dan ook zitten?
Nog altijd wordt ervan uit gegaan dat zitten wat meer druk op de tussenwervelschijf geeft dan liggen of wandelen. Zitten is niet verboden, maar wissel veel af. Na een operatie wordt het zitten heel langzaam opgevoerd.

Operatie hernia

Meestal wordt geprobeerd met rust, medicatie en afwachten de hernia met zenuwprikkeling weer tot rust te brengen. Een hernia die niet op een zenuw drukt, geeft geen klachten.

er wordt vanuit gaan dat het gemiddeld acht weken duurt om d uitstulping van de tussenwervelschijf weer terug te dringen. Vaak heb je nog maanden lang startstijfheid en een vermoeide rug.

Als niks meer helpt en je hebt nog steeds beenpijn, dan kan er overwogen worden om te opereren.
Let op: je wordt zelden geopereerd aan alleen rugpijn.

Acute reden om te opereren

Fors of snel optredend krachtsverlies, of bij problemen om je urine op te houden, moet je contact opnemen met de huisarts. Er kan nu een indicatie zijn om toch te opereren. Je wordt hiervoor beoordeeld door de neuroloog; de specialist in zenuwonderzoek.

Operatietechnieken

Hiervoor verwijzen wij je naar het ziekenhuis.

De klassieke methode bestaat uit een “open” methode waarbij de huid wordt geopend, het wondgebied wordt gespreid en de chirurg zo goed zicht heeft op tal van structuren.
Nadeel: er ontstaat wat meer operatie-schade aan de omliggende spieren en banden met mogelijk meer littekenweefsel.

De kijkoperatie of Micro-tubemethode is een manier van opereren via een kijkgaatje. Dit zou sneller herstel verzorgen. Een gouden regel is dat je het beste geopereerd kan worden met de methode waarmee de chirurg het beste bekend is. Zo heeft iedere operatie zijn voor- en nadelen.

Na de operatie krijg je vaak fysiotherapie. Bij het FysioHuis helpen we je graag weer op de been.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633