Echografie

  • Ben je gevallen en heb je pijn?
  • Heb je een sportblessure?
  • Heb je klachten die niet over gaan?

Bij zulke vragen kan echografie helpen om meer duidelijkheid te geven over wat je mankeert. Juist de combinatie van lichamelijk onderzoek en beeldvorming (echografie) geeft snel duidelijkheid.

Echografie is een onderzoeksmethode om in het lichaam te kijken. Het wordt ook wel Musculo-Skeletal Ultrasound  (MSU) genoemd. Het werkt met ultrageluid, dus niet met straling en is daardoor onschuldig in het gebruik. Vooral de zogenaamde ‘weke delen’ -spieren, pezen, gewricht en gewrichtsbanden en zenuwen- kunnen goed worden beoordeeld.

Echografie behandeling

Hierbij een aantal voorbeelden waarbij echografie een sterke toevoegde waarde heeft:

  1. Scheuren in de pezen of spieren zoals dit voorkomt bij schouders, heup, hamstrings, kuitspieren, enkelpezen, etc.
  2. Slijmbeursontsteking zoals in de schouder, heup, achillespees, elleboog, onder de hak/voet. Eigenlijk komt een slijmbeurs overal in het lichaam voor en kunnen we dit meestal goed in beeld brengen.
  3. Peesontstekingen zoals een tenniselleboog, golferselleboog, heup, peesplaat van de voet (fasciïtis plantaris), bicepspees, etc.
  4. Gescheurde banden: bijv. enkelbanden, kniebanden of andere gewrichtsbanden zoals bij de schouder, elleboog, of vingers.
  5. Cystes: een cyste is een holte gevuld met vocht, vaak ontstaan uit een pees-of gewrichtsirritatie. Een voorbeeld is een bakerse cyste in de knieholte.

Voordelen echografie

  • Snel toepasbaar | Toegankelijk
  • Lage kosten
  • Veilig (geen straling)
  • Niet pijnlijk
  • Dynamisch Onderzoek (tijdens bewegen) mogelijk

Hierboven werd slechts een kleine opsomming gegeven van de lijst die we kunnen onderzoeken met echografie.
Vooral als de diagnose onduidelijk blijft of de pijnklachten niet goed begrepen, is echografie een geweldig instrument om antwoord op je vragen te krijgen.

Wat bekijken wij NIET?

  • Bultjes en knobbeltjes in de huid
  • Liesbreuken
  • Wervelkolom: rug en nek
  • Borstweefsel

Wij hebben ons gespecialiseerd in het beoordelen van de structuren die horen bij het zogenaamde ‘bewegingsapparaat’: zoals gezegd pezen, spieren, gewrichten, banden en zenuwen.
Wervelkolom is niet goed beoordeelbaar met echografie. En voor de andere voorbeelden bent u beter op de plek in een ziekenhuis.

Wij maken gebruik van het High End Echosysteem van Samsung: RS85 Prestige.

Kosten en verwijzing

Het maken van een echo geldt bij ons als onderdeel van het fysiotherapeutisch onderzoek met advies/behandeling. Als u verzekerd bent voor fysiotherapie, dienen wij onze declaratie in bij de verzekeraar, u hoeft hiervoor niks te doen. Indien u geen aanvullende verzekering heeft, krijgt u van ons een particuliere nota thuisgestuurd. Er worden geen aparte kosten berekend.

U kunt zelf contact opnemen voor een afspraak. U heeft niet perse een verwijzing nodig. Wij werken veel op aanvraag van de huisarts bij een aanvraag voor meer diagnostiek.

Ook als u bij een andere fysiotherapie-praktijk loopt, bent u welkom voor een eenmalig consult. U krijgt dan de uitslag mee om de revalidatie te volgen bij uw eigen therapeut.

We zijn goed op de hoogte wat echografie kan zien en wat niet. Indien meer onderzoek vereist is, gaan we in overleg met je huisarts of overleggen door onze directe samenwerking met de orthopeed of radioloog.

Bij het FysioHuis zijn we gespecialiseerd in echografie. Daarnaast geeft Ellert Jan Barendrecht nationaal en internationaal les aan mensen die echografie willen leren.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633


    Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen