Kalk in de pees (Tendinitis calcarea)

  • Plotseling opkomende pijn in de schouder?
  • Kan je de arm niet meer opzij bewegen van je lichaam?
  • Doet de arm pijn in rust of bij slapen?

Het zou kunnen dat je klachten worden veroorzaakt door kalk in een van de schouderpezen.

Dit komt vaak voor. Bij het SchouderHuis kunnen we onderzoeken of je klachten veroorzaakt worden door kalk.

Wat is Tendinitis calcarea?

Een peesontsteking veroorzaakt door kalk wordt ook wel tendinitis calcarea genoemd. Dit is de latijnse benaming hiervoor. Bij vrouwen wordt vaker kalk gevonden dan bij mannen. Er is een groot verschil in leeftijd waarbij we kalk vinden. Toch zien we bij de meeste oudere mensen de kalk verdwijnen.

De kalk komt voor in drie fases.

  1. Het begint met een kleine kalkafzetting, vaak klein, rond en scherp begrensd.
  2. Langzaam wordt de kalkafzetting groter en kan deze ruimte innemen en het bewegen belemmeren.
  3. Als deze bij een onstekingsfase sterk verandert en uitzakt in de slijmbeurs geven mensen vaak de kenmerkende heftige scherpe pijn aan.

Zo is het heel goed mogelijk dat je kalk hebt in de pees zonder dat je er last van hebt.

Met de combinatie van (dynamische) echografie en bewegingsonderzoek kunnen we goed beoordelen of jouw klachten door kalk komen.

Oorzaak kalk in pees

Hoe kom je aan kalk in je pees? Daarover wordt veel geschreven. Eigenlijk weten we het niet precies.

Een gedachte is dat kalk veroorzaakt wordt door kleine druk- en prikkelmomentjes in de pees. De irritatie die hierbij ontstaat zorgt ervoor dat bepaalde cellen omgezet worden in kalk.

Zo zorgt bijvoorbeeld druk in de schoen voor eelt op de huid van je voet en druk in de schouderpees voor kalk in die pees.

Overbelasting zou dus een rol kunnen spelen. Ook een doorgemaakte val op de schouder.

De kalk kan de pees belemmeren in zijn werking. Veel vaker wordt de slijmbeurs geprikkeld door de kalk. Je krijgt nu klachten van de slijmbeurs en dit kan mild of heftig verlopen. De pijn zegt dus niet zoveel over de grootte of ligging van de kalk.

Klachten en symptomen

Veel schouderklachten lijken op elkaar. Daarom is het ook lastig om zelf te kijken wat er aan de hand is.
Kalk in de pees kan langdurig zeurend zijn als het gaat om kleine kalkhaardjes die inklemmen bij bewegen, soms maar een keer in de zoveel tijd.

Als de kalk in de pees in een overgangsfase komt; de kalk wordt nu zacht, kan de pijn soms plotseling toenemen. Dit kan men als heel vervelend en bedreigend ervaren.

  • Pijn in de schouder/bovenarm die toeneemt bij zijwaarts heffen van je arm.
  • Al jaren schouderklachten; soms meer, soms minder klachten.
  • Plotseling heftige toename van schouderpijn
  • Slapen op aangedane schouder is pijnlijk

Echografie bij kalk in de pees

Bij het SchouderHuis onderzoeken we je schouder met een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en echografie.

Soms is het verhaal van iemand erg duidelijk en kunnen we snel komen tot een diagnose.

Veel vaker blijft het onduidelijk. Echografie is dan een goed instrument om een kijkje ín je schouder te nemen.

We beschreven hierboven de fases van kalk in de schouder. Wist je dat echografie beter dan röntgen kan bepalen in welke fase je zit?

Vaak komen we hierbij kleine veranderingen tegen die passen bij jou en wat je gedaan hebt met de schouder. Wij zijn goed in staat het onderscheid te maken tussen bevindingen die horen bij klachten en normale veranderingen.

Samen komen we tot een conclusie en een behandelplan. Wij besteden tijd en aandacht aan uitleg, zodat je goed begrijpt wat er aan de hand is met je schouder.

Begrijpen wat je mankeert, is een belangrijke stap naar genezing.

Wil je meer duidelijkheid wat er aan de hand is met jouw schouder?

Maak dan een afspraak bij het SchouderHuis.

Behandeling kalk in pees

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Na onderzoek bespreken we het volgende:

  • Rust, uitleg beloop en advies hoe nu verder
  • Oefentherapie en de mogelijkheden
  • Medicijnen: onstekingsremmers / NSAID
  • Injectie: wanneer wel en waarom (niet)?
  • Barbotage /lavage: wat is het?

Natuurlijk is het eerst belangrijk dat je begrijpt wat er aan de hand is in de schouder. Daarbij kijken we ook welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Oefentherapie kalk in schouder

In de acute fase heeft oefentherapie geen zin. De schouder wordt onderzocht en we geven advies hoe nu verder.

Na rust of medicatie moet de schouder weer op gang komen. Met behulp van oefentherapie wordt gekeken of de schouder weer goed kan bewegen. Ook geven wij je advies welke bewegingen je beter even kunt vermijden.

Sommige oefeningen zijn erop gericht een zo goed mogelijke beweeglijkheid van je schouderblad te geven.

Medicijnen

NSAID’s of onstekingsremmende medicijnen kunnen goed helpen om de pijn onder controle te houden. Vaak in combinatie met paracetamol.

Bij een kalkuitbraak in de slijmbeurs kan het zinvol zijn de ontsteking niet te remmen. De kalk wordt nu opgelost en dit gaat gepaard met pijn. Met paracetamol kan je ervoor zorgen dat de pijn houdbaar blijft.

Voor medicatie sturen wij je altijd naar de huisarts. Die beslist wat voor jou het beste werkzaam is.

Injectie Slijmbeurs

Als rust, oefentherapie of medicatie onvoldoende helpt, kan je een injectie in de slijmbeurs overwegen.

Let op: de (huis)arts bepaalt of injectie een goede keuze is, in samenspraak met jou.

Met onze ervaring en echografie kunnen we goed aangeven of injectie een goed middel is voor jouw klachten.

Het betreft hier een injectie met corticosteroïden en pijnstilling. Dit wordt ook wel een Kenacort-injectie genoemd of Cortisone.

Voor de pijnstilling wordt Lidocaïne gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er voldoende volume ingespoten wordt en hiermee alles goed verspreid wordt.

De gedachte is dat de slijmbeurs geprikkeld werd door de locatie of grootte van de kalk. Ook het bewegen door de pijngrens heen kan de schouder geprikkeld hebben. Deze komt nu tot rust door de injectie. Je hebt hopelijk snel afname van de klachten.

Binnen 24 uur kan je al pijnafname voelen door de pijnstilling. De onstekingsremmer doet er een paar dagen over om goed op gang te komen. Hierdoor kan je pas na een paar dagen de injectie goed beoordelen op haar werkzaamheid. Het effect kan enkele weken tot soms wel enkele maanden zijn.

Vaak vragen we je na twee of drie weken contact op te nemen over de voortgang.

Bijwerkingen van een Kenacort-injectie.

Barbotage schouder

Meestal bespreken we een drie-stappenplan:

  • Rust, medicijnen, afwachten
  • overleg huisarts voor injectie Cortisone bij teveel pijn
  • barbotage/lavage
Barbotage

De kalk blijft aanhoudend de schouder prikkelen en bij bewegen blijf je teveel last houden. Rust en evt injectie heeft niks geholpen. Je kan er nu voor kiezen de kalk aan te prikken met een naald.

Er wordt vaak eerst een beetje verdoving ingespoten, waarna met een naald herhaaldelijk de kalk wordt aangeprikt. Als de kalk niet vanzelf wil oplossen, dan moeten we hem maar een handje helpen.

Na het aanprikken van de kalk, wordt corticosteroïden achtergelaten in de slijmbeurs. Dit voorkomt een pijnlijke schouder als gevolg van het aanprikken van de kalk en de pees.

Pijn na barbotage

Na de barbotage is de pees nog wel enkele weken tot soms maanden wat gevoelig. Bedenk dus dat een barbotage niet direct pijnverlichting geeft, je doet het meer om een keer van die kalk af te komen.

Voor barbotage werken wij samen met verschillende orthopeden in de regio. Zij bepalen, na doorverwijzing van de huisarts, of behandeling door middel van barbotage zinvol is. Bij het FysioHuis voeren wij dan ook geen barbotage uit. Wel kunnen we goed inschatten bij wie dit zinvol is.

Fysiotherapie na barbotage

Vaak word je geadviseerd na de barbotage contact op te zoeken om de pees weer te trainen. Zoals hierboven reeds gemeld, kan de schouder nog wel enige tijd gevoelig blijven. Wij controleren ook of je niet langzamerhand een frozen shoulder hebt ontwikkeld, een complicatie die nog weleens optreedt bij kalk in de pees.

Lavage schouder

Als de kalk zacht is geworden, noemen we dit de resorptiefase. Deze fase kan pijnlijk zijn. Bij de meeste mensen trekt deze pijn tussen de vier en tien dagen weer weg. Bij een enkeling blijft het langdurig vervelend.

Een lavage is ook het aanprikken van de kalk, zoals een barbotage, maar nu bij zachte kalk. Met een naald wordt de kalk aangeprikt en wordt -vaak met een zoutoplossing- de kalk weggespoeld door de injectiespuit leeg te spuiten en weer op te trekken in het gebied van de zachte kalk. Ook deze behandeling wordt afgesloten met een corticosteroïden-injectie.

Bij het FysioHuis begeleiden we je bij de verdere opbouw van de pees.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633


    Schoudernetwerk Midden Nederland

    Bij het FysioHuis | SchouderHuis zijn we aangesloten bij het Schoudernetwerk Midden Nederland. Dit is een groep fysiotherapeuten die regionaal en landelijk afspraken hebben gemaakt over de voorwaarden en eisen die gesteld worden aan een goed revalidatieprogramma voor schouders. Ook beschikt het netwerk over nauwe contacten met (schouder) orthopeden voor over operaties of andere behandelmogelijkheden.

    Meer informatie kunt u vinden op Schoudernetwerk Midden Nederland.