Frozen shoulder

  • Pijn in je bovenarm of schouder?
  • Scherpe pijn bij plotseling bewegen?
  • Doet liggen op je schouder pijn?

Mogelijk heb je een frozen shoulder. Vaak ervaren mensen een stijve schouder, vaak met pijn in de bovenarm.

Bij het SchouderHuis onderzoeken wij of je een frozen shoulder hebt. Of mogelijk ben je deze aan het ontwikkelen. De klachten kunnen lijken op een slijmbeursontsteking of kalk in de pezen. Met echografie kunnen we het onderscheid goed maken.

Wat is een Frozen shoulder?

Als je het schoudergewricht voor je ziet als een bovenarm met een ronde kop en het schouderblad met een holle kom, dan is het schouderkapsel het eerste laagje weefsel wat de kop en kom bij elkaar houdt. Dit noemen we het gewrichtskapsel.

Dit gewrichtskapsel kan ontstoken zijn. Het kapsel raakt nu verkort en verdikt. De bewegingen van de schouder raken beperkt; je kan je arm niet goed meer omhoog bewegen of achter op je rug leggen.

Oorzaak Frozen Shoulder

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstoken raken van het schouderkapsel.

Zo kan overbelasting een rol spelen. Ook kan na een operatie een frozen shoulder ontstaan. Na een kalkuitbraak in de schouderpezen kan eveneens prikkeling van het kapsel ontreden.

En na een val of ongeluk kan het schouderkapsel betrokken raken. Het is niet ongewoon als er enkele weken tussen het ongeval en de geïrriteerde schouder bestaan. Dit type wordt ook wel een traumatische frozen shoulder genoemd.

Bij aandoeningen zoals Diabetes type II (suikerziekte), Parkinson en schildklieraandoeningen hebben mensen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een frozen shoulder.

Soms is er geen duidelijke ontstaansreden en is de schouder heel langzaamaan pijn gaan doen. De klachten worden steeds steviger, zonder duidelijk ontstaansmoment. Dit wordt ook wel de idiopatische frozen shoulder genoemd.

Klachten en symptomen Frozen Shoulder

Klachten die passen bij pijn aan een Frozen shoulder zijn:

  • De schouder voelt stijf aan, vaak zonder duidelijke reden.
  • Je voelt de pijn rondom de schouderkop en/of bovenarm. De pijn kan ook achterop het schouderblad gevoeld worden.
  • De pijn neemt toe bij plotseling bewegen
  • De schouder doet pijn bij erop liggen.

Onderzoek Frozen Shoulder

De diagnose frozen shoulder stellen is makkelijk. Tenminste, zo lijkt het. Toch wordt het vaak gemist. In de vroege fase ervaar je pijn, maar is de schouder nog niet zo stijf. Testen van de beweeglijkheid van de schouder levert dan soms verkeerde informatie op.

Met echografie kunnen we andere oorzaken uitsluiten en vroege ontstekingskenmerken opsporen zoals vocht in de schouder. Ook kan het kapsel gemeten worden in de oksel. Als dit verdikt toont -zonder grote afname van de beweeglijkheid- kan dit toch een kenmerk zijn van een aankomende frozen shoulder.

Een andere oorzaak van afname van de beweeglijkheid is artrose/slijtage van de kop en kom. Met lichamelijk onderzoek kan je ook dit er niet altijd uithalen. Echografie blijkt ook hier een goed instrument voor het in een vroege fase aantonen van kenmerken van slijtage.

Behandeling Frozen Shoulder

Met het onderzoek kijken we in welke fase je bevindt. Onze adviezen stemmen we af op die fase. Bij veel pijn, vooral ‘s nachts, die niet op een andere manier te beïnvloeden is, stemmen we af met je huisarts om een cortisone-infiltratie /Kenacort -injectie te overwegen.

In een latere fase kunnen we met adviezen en fysiotherapie het schouderkapsel proberen los te maken. Over het algemeen geldt: wie meer pijn krijgt, doet teveel.

Beweeg dus niet door de pijn heen.

Doorgaans wordt er 300-500 dagen gerekend voordat de schouder (grotendeels) los is.We snappen dat dit erg lang is. Als de pijn afneemt, zijn veel mensen al opgelucht.

Begrijpen hoe een frozen shoulder werkt en wat je moet doen geeft verder duidelijkheid over het herstel.
Lees ook het schema hieronder hoe de fases verlopen en wanneer oefenen en therapie aangeraden wordt.

Drie fases frozen shoulder

In de meeste literatuur komen drie fases voor om de frozen shoulder te beschrijven.

  1. De ontstekingsfase: De schouder is ontstoken geraakt. Het kapsel raakt in deze fase verkort en verdikt. De schouder en bovenarm doen vaak pijn, vooral bij plotselinge bewegingen. Je voelt een scherpe pijn rondom je schouder die meestal snel ophoudt als je de arm weer stil houdt. Ook in rust of in je slaap kan je pijn voelen in je bovenarm.
  2. de bevriezingsfase: de schouder wordt als gevolg van het verdikte kapsel stijver en stijver. Je kan vaak de arm niet goed meer optillen. Naarmate de fase vordert neemt de stijfheid toe en de pijn vaak wat af.
  3. De ontdooifase: de ergste pijn is inmiddels wat verminderd. De schouder voelt soms nog wat stijf aan, maar bij of na bewegen wordt de schouder losser.

Fysiotherapie en Frozen shoulder

In de ontstekingsfase is rust geboden. In een latere fase gaat een fysiotherapeut met je kijken of oefeningen zinvol zijn. Lees ook het schema hierboven. Hier een korte samenvatting:

  • onstekingsfase: niet oefenen. Bij scherpe pijn overleg met de huisarts voor injectie.
  • ‘frozen’-fase: niet oefenen, wel bewegen. We kunnen de schouder soms ook passief bewegen om te kijken of je vordert in de beweeglijkheid.
  • ontdooi-fase: de schouder wordt nu losser. Je hebt vaak aanzienlijk minder pijn dan voorheen. Je mag zelf wat fanatieker oefenen nu.

Oefeningen zijn alleen zinvol als deze binnen de pijngrens worden gedaan. Bij het SchouderHuis kijken we met jou wat de beste manier is om je schouder weer los te krijgen.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633


    Schoudernetwerk Midden Nederland

    Bij het FysioHuis | SchouderHuis zijn we aangesloten bij het Schoudernetwerk Midden Nederland. Dit is een groep fysiotherapeuten die regionaal en landelijk afspraken hebben gemaakt over de voorwaarden en eisen die gesteld worden aan een goed revalidatieprogramma voor schouders. Ook beschikt het netwerk over nauwe contacten met (schouder) orthopeden voor over operaties of andere behandelmogelijkheden.

    Meer informatie kunt u vinden op Schoudernetwerk Midden Nederland.