Rugpijn
Lage rugklachten
Rugklachten?! Gedeelde smart is halve smart. Maar liefst 80 procent van de mensen ervaart het eenmalig of vaker in een mensenleven.
Zit de pijn onderin de rug? Meestal betreft het hier aspecifieke lage rugklachten. Dit wordt ook wel Spit genoemd.
Wanneer de pijn uitstraalt in het been noemen we het Ischias, vernoemt naar de naam van de zenuw die het bovenbeen van informatie voorziet.
En als de beenpijn erger is dan de rugpijn, kan gedacht worden aan een hernia. Echter, er zijn meerdere oorzaken voor beenpijn. Een voorbeeld hiervan is een Stenose, ook wel kanaalvernauwing van de wervels genoemd.
Het FysioHuis helpt u om dit onderscheid te maken.
Wat is rugpijn?
Rugpijn kan zeurend zijn en langdurig aanhouden. Maar soms is het heftig opkomende stekende pijn in de onderrug met al dan niet uitstralende pijn.
Ook kan de pijn uitstralen in het been. Dit geeft soms tintelingen in het been, doofheid van de huid of gevoelloosheid van de tenen.
Bukken is vaak pijnlijk. Lang staan geeft pijn in de onderrug. Pijn bij het opstaan uit een diepe stoel of bank is een veel gehoorde klacht.
Hier een overzicht:
- Rugpijn
- Bilpijn
- Beenpijn
- Stijfheid onderrug
- Pijnscheuten
- Tintelingen/doofheid
- Krachtsverlies been
- Bewegingsbeperking
- Moeite met lang zitten/staan
Heb je schietende pijn in het been? Mogelijk heb je dan betrokkenheid van een zenuw. Maak een afspraak bij het FysioHuis om de klacht te laten beoordelen.
Oorzaak
Oorzaak rugpijn
Veelal speelt overbelasting of inactiviteit een rol bij het ontstaan van uw klachten. Met inactiviteit wordt bedoeld dat mensen minder actief zijn als gevolg van hun werk, houding (bijv. Onderuit gezakt op je telefoon staren) of ziekte.
“Ik kreeg de pijn toen ik mijn tandenborstel opraapte van de grond.”
De tandenborstel speelt daarin geen rol, het bukken ook niet. Het betrof juist eerder bijvoorbeeld het lange uitslapen in bed waar de rug stijf van werd.
Wist je dat veel mensen het bukken hierna gaan vermijden? Je loopt nu nog meer risico een stijve rug te ontwikkelen met als gevolg dat de volgende keer bukken inderdaad pijnlijk wordt.
Zo hebben ook mensen met een zittend beroep een verhoogd risico om stijfheid in de rug te ontwikkelen. Er onstaat nu een (te?) groot verschil met het zittende leven doordeweeks en het actieve leven op de tennisbaan in het weekend.
Andere risicofactoren zijn:
- obesitas (zwaarlijvigheid)
- werkgerelateerde psycho-sociale stressoren zoals langdurig eenzijdig werk of werkstress
- zwaar lichamelijk werk
- veel tillen
- lang autorijden
- veelvuldig draaien en buigen van de romp
Klachten en symptomen
Klachten en symptomen
Om te bepalen of de pijn afkomstig is van de rug, kan de fysiotherapeut een aantal testen uitvoeren. In veel gevallen is het al duidelijk. In het geval van uitstralende pijn kunnen er andere klachten spelen die lijken op de pijn vanuit de rug.
Met een vraaggesprek – anamnese – en onderzoek, waarbij de rug getest wordt, wordt bij het Fysiohuis achterhaald wat er aan de hand is met uw rug.
Zonodig treden wij in contact met uw huisarts om te overleggen voor verder onderzoek. In veel gevallen is dit bij de rug niet nodig.
Rugpijn zwangerschap
Heb je rugpijn tijdens of na je zwangerschap gekregen? Dat kan de roze wolk en het prille geluk wel verstoren.
Ook kan door de bevalling rugpijn zijn ontstaan die niet meer weggaat.
Mogelijk heb je te maken met bekkenklachten. Hiervoor sturen wij je door naar een bekkenfysiotherapeut.
Behandeling
Behandeling rugpijn
Bewegen, bewegen, bewegen.
Wist je dat je met wandelen al veel klachten kunt verminderen? Maar soms is het wat ingewikkelder dan dat. Je zult nu oefeningen moeten doen.
Ook kan manueel therapie helpen om de beweeglijkheid van de rug te verbeteren. Natuurlijk worden vaak verschillende behandelvormen gecombineerd.
Rugpijn houding
Er bestaat niet zoiets als de ideale houding. Afwisseling helpt het beste. Een bekend gezegde binnen de fysiotherapie vermeldt: “ your best posture is your next posture”
Met andere woorden: “de beste houding is je volgende houding!”
Bewegen helpt dus. Dat neemt niet weg dat je bij het FysioHuis wel kan leren welke houdingen tijdelijk voor wat meer problemen kunnen zorgen, en welke houdingen je momenteel beter verdraagt.
Rugpijn oefeningen
Bij het FysioHuis gaat een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van rugklachten, met jou kijken welke oefeningen je kunnen helpen de pijnklachten te verminderen.
Veelal kan je die oefeningen thuis uitvoeren.
Je zou het eenvoudig kunnen maken: Je hebt mensen die baat hebben bij oefeningen waar ze soepeler van worden.
En je hebt mensen die baat hebben bij oefeningen waar ze sterker van worden.
Het onderscheid is belangrijk! Als je rug tekenen van grote beweeglijkheid vertoont, heb je niks aan oefeningen waar je (nog) soepeler van wordt.
Bij dat onderscheid en onderzoek kan een fysiotherapeut hulp bieden!
Massage
‘Ja graag!’ Maar helpt het…?
Massage kan je zeker helpen stijve spieren weer te laten ontspannen. En een ontspannen spier of gewricht beweegt makkelijker.
Maar massage alleen lost te weinig op. Het gewricht weer beweeglijker maken en de aansturing van de spieren goed laten verlopen -zogenaamde motor control oefeningen-, dat zet zoden aan de dijk.
We helpen je graag om een goede keuze te maken in al deze handelvormen. Bij het FysioHuis maken we ons sterk voor een actieve benadering van je rugklachten: oefenen helpt. Met andere woorden:
“Beter worden doe je zelf”
Wij leren je hoe je dit moet doen. En natuurlijk maken we gebruik van alle vormen van behandeling die fysiotherapie te bieden heeft.
Rugpijn en Fysiotherapie
Wist je dat er al operaties aan heupen en knieën plaatsvinden waarbij je dezelfde dag naar huis gaat? Dat is niet voor niks. Je zou zeggen voor de ziekenhuiskosten. Vast een bijkomend voordeel, maar vooral omdat mensen erbij gebaat zijn zo snel mogelijk weer ‘op eigen benen te staan’.
Dit geldt ook voor rugklachten. Een combinatie van rust en oefentherapie en eventueel pijnstilling, is de snelste methode om van die nare rugpijn af te komen. Daarbij helpt het zelf actief mee te helpen met oefeningen. Zo snel weer mogelijk weer op eigen benen.
Fysiotherapie en manuele therapie richten zich op het losmaken van de spieren, banden en werveltjes van de rug. Het eerste stapje helpen we je vaak met advies, soms massage, oefeningen, manuele therapie en zo snel mogelijk in beweging komen. Daarna kan je het vaak al zelf en kan je het bijhouden in onze ruim bemeten oefenzaal.