Knieband
- De knie verdraaid met een verkeerde stap of sport?
- Pijn aan de binnenkant van de knie?
- Het gevoel van een wankele of ‘instabiele’ knie nadien?
Het zou weleens kunnen dat je de binnenband van de knie hebt beschadigd. Een scheur of verrekking van de knieband (MCL) is de vaakst voorkomende bandblessure van de knie. Het is belangrijk deze blessure goed te laten onderzoeken, lees hieronder meer erover.
MCL
De binnenste knieband wordt ook wel de mediale collaterale band of ligament genoemd, afgekort MCL. Je hebt ook een buitenste knieband, maar die is een stuk minder vaak aangedaan. De kruisbanden en de kniebanden zijn dus verschillende banden in je kniegewricht, beide zorgen ze voor stabiliteit van de knie.
Wat is de binnenste knieband?
En wat doet deze? Een band is een verbinding tussen twee botten; de knieband bestaat uit de verbinding tussen het dijbeen en het scheenbeen. De knieband of MCL is aan de binnenkant van de knie gelegen. De band begeleidt het gewricht bij buigen en strekken van de knie.
Bij het naar binnen zakken van de knie zoals gebeurt bij X-benen of door een plotseling moment in de sport komt de knieband op spanning. Als deze kracht te groot is kan de band beschadigen.
Oorzaken
Oorzaak MCL-letsel
De meeste knieband letsels komen door een trauma: d.w.z. een verdraaiing van de knie -ook wel distorsie genoemd- door sport of een misstap. Er komt plotseling een te grote kracht op de band met een scheurtje tot gevolg. De meeste mensen voelen al snel dat er iets mis is met de knie. Het is belangrijk dit goed te laten onderzoeken om blijvende instabiliteit van de knie te voorkomen.
Klachten en symptomen
Symptomen MCL-letsel
- Pijn aan de binnenzijde van de knie
- Ontstaan door een plotseling moment, vaak bij sport
- De knie raakt vaak gezwollen
- Je kan de knie niet helemaal goed strekken of buigen
- Soms een blauwkleuring (haematoom) aan de binnenzijde knie
- De knie voelt wankel/instabiel
- Soms is er een knappend geluid geweest/gevoeld bij het moment van ontstaan
Diagnose en onderzoek
Diagnose MCL-letsel
De knieband wordt beoordeeld met lichamelijk onderzoek. Door veelvuldig te testen zijn we goed in staat om de knie te beoordelen op tekenen van instabiliteit (een wankele knie). Het is niet ongewoon dat de knie daarnaast ook andere schade heeft aan de meniscus of kruisband.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij vroegtijdig opsporen van bandschade van de knie de knieband weer volledig kan herstellen. Hiertoe moet de band dus wel op tijd worden onderzocht en de juiste maatregelen worden genomen (zie behandeling kniebandletsel).
Om ook kleinere bandletsels op te sporen kijken we bij het FysioHuis met echografie naar de knieband. De bandletsels worden ingedeeld in drie typen:
- Graad 1: pijn aan de knieband zonder instabiliteit, niet of nauwelijks schade aan de knieband
- Graad 2: pijn met milde instabiliteit knie, gedeeltelijke schade van de knieband
- Graad 3: pijn met forse instabiliteit knie, forse tot volledige scheur van de knieband
Behandeling
Behandeling MCL-letsel
Bij afgenomen stabiliteit (de knie voelt zeer wankel bij belasten) wordt de band beoordeeld en wordt overlegd met de huisarts om een brace aan te meten.
Met name bij graad 2 en 3 instabiliteit is het belangrijk om goed onderzoek te krijgen; de knieband krijgt nu de kans om weer volledig te herstellen. Ook is het aangeraden in de eerste drie weken krukken te gebruiken.
Bij vermoeden van meer uitgebreide schade van de knie is het ook raadzaam een brace en krukken te overwegen, in afwachting van verder onderzoek bij een orthopeed.
Knieband en fysiotherapie
Na onderzoek en in afwachting van herstel van de knieband, bestaat fysiotherapie, naast advies en uitleg wat je staat te wachten, ook uit het verbeteren en komen tot volledige beweeglijkheid van de knie.
Bij het FysioHuis zijn we zeer ervaren in het onderzoeken en begeleiden van de knieletsels.
Fysiotherapie bestaat uit:
- Advies
- Onderzoek
- Zonodig echografie (geen extra kosten)
- Oefentherapie
- Stabilisatietraining
- (postoperatieve) revalidatie