Artrose

  • ’s Ochtends stijve gewrichten bij het opstaan?
  • Pijn tijdens of na bewegen?
  • Is je gewricht gezwollen en pijnlijk?

Het kan dat je klachten hebt die passen bij gewrichtsslijtage. Het is een aandoening die niet alleen ouderen treft.

Het gaat gepaard met pijn, bewegingstijfheid en vaak gezwollen gewrichten.

Wil je weten of jouw klachten voortkomen uit artrose? In veel gevallen kunnen wij daar een antwoord op geven. Maak hiervoor een afspraak bij het FysioHuis.

Wat is artrose?

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

Artrose is een afname van het gewrichtskraakbeen. De gewrichtsvloeistof vermindert en de afstand tussen de twee botdelen neemt ook af. De botten schuren bijna tegen elkaar aan.

Onder de oppervlakkige laag kraakbeen zitten gevoelige zenuwuiteinden. Deze kunnen een rol spelen bij de pijn die nu ontstaat.

In de eerste pijnlijke fase, de onstekingsfase, produceert je lichaam nu juist méér gewrichtsvloeistof. Je krijgt vaak een zwelling van het gewricht te zien. Deze voelt soms warm aan. Ook kan het gewricht rood kleuren. Hoe dieper het gewricht (bijv. heup), hoe minder goed je dit ziet.

De veranderingen die je aan de buitenkant ziet aan een gewricht zijn haakvorming, ook wel osteofyten genoemd, en zwelling van het kapsel.

Oorzaak artrose

Eigenlijk is er weinig bekend waarom precies artrose ontstaat.

We zien artrose vaker voorkomen bij:

  • Vrouwen > mannen
  • Bij overgewicht
  • Vanaf 45 jaar
  • artrose in meer dan één gewricht

Klachten en symptomen

De klachten die passen bij artrose zijn divers en afhankelijk van het betrokken gewricht.
Hierbij een opsomming van algemene kenmerken:

  1. Startstijfheid
  2. Pijn, tijdens of na bewegen
  3. Afgenomen beweeglijkheid van een gewricht
  4. Zwelling van de gewrichten
  5. Soms warmte of roodheid van het gewricht
  6. Kraken van het gewricht*

Veel mensen herkennen een of meerdere van deze symptomen tijdens hun leven. Niet altijd is het een uitingsvorm van artrose. Het kan zinvol zijn dit te laten onderzoeken als de klachten je leven teveel beheersen.

*Krakende gewrichten kunnen een kenmerk zijn van artrose. Maar niet elk krakend gewricht is artrose. Zo is er een makkelijke stelregel:

Als kraken of klikken van het gewricht pijnlijk is, besteedt er dan aandacht aan en vraag hulp bij je huisarts of fysiotherapeut. Zoniet, dan gewoon mee verder leven. Meestal betreft het een onschuldig geluid wat past bij jou.

Behandeling

Bij het FysioHuis zien we veel mensen met artrose. Vooral heup, duim, schouder en knie artrose komt veel voor.

Met fysiotherapie richten we ons op:

  • Advies en uitleg
  • Oefentherapie
  • Krachttraining
  • Mobilisatie

Met oefentherapie kunnen we in elke fase van artrose helpen. Het heeft zin om oefeningen te doen die het gewricht niet prikkelen, maar wel smeren.

Bij het FysioHuis zijn we erin getraind om voor iedereen een passende oefening te bedenken. Zo krijg je een behandeling die past bij jouw klacht.

Fysiotherapie is bij ons maatwerk.

Preventie artrose

Hoe voorkom je artrose? Bij de gewrichtsziekte van het kraakbeen spelen erfelijke factoren ook een rol. Echt vermijden kan dan niet. Wel spelen omgevingsfactoren zoals gedrag en andere keuzes een rol.

Sport en artrose

Mag je alle sporten doen met artrose?
Een lastige vraag en niet eenduidig te beantwoorden.

Overal het algemeen geldt: bewegen is belangrijk, juist bij artrose.

Het gewrichtskraakbeen moet gesmeerd worden. Vooral sporten met een lichte impact op het gewricht zoals wielrennen, fietsen, wandelen, golfen en zwemmen zijn goed voor de smering van het gewricht.

Als je gevorderde artrose hebt, kan het zijn dat je orthopeed je adviseert sporten met toegenomen stootbelasting te vermijden. Ook contactsporten kunnen dan soms worden afgeraden.

Een voorbeeld van zo’n sport met hogere belasting op het kraakbeen, kan dan bijvoorbeeld hockey of voetbal zijn. Normaal gesproken geen probleem, maar bij sterke afname van het kraakbeen van een knie, kan het plotseling stoppen of draaien van de knie gepaard gaan met meer druk op het gewrichtskraakbeen.

Laat je goed informeren voordat je gaat sporten. Ook voordat je een sport voorgoed vaarwel zegt. Het is zonde als je onnodig sportplezier moet missen.

100%

Vergoeding

5 Dagen

per week open

4 Specialisten

met de beste zorg